SANTA CECILIA 2014

El matí del dissabte vint-i-nou de novembre la Unió Musical Contestana va començar la programació d’actes organitzats amb ocasió de la festivitat de Santa Cecília amb el tradicional partit de futbol entre la canya i el metall celebrat al Poliesportiu de Cocentaina i el posterior Esmorzar de Germanor a la bocateria El Passatemps. A la vesprada, després d’una cercavila des de la seu la Societat Musical fins a l’església de Santamaria, es va celebrar l’eucaristia en Honor a Santa Cecília, patrona dels músics. Els actes programats van continuar el diven-dres cinc de desembre amb una audició a càrrec dels grups de cambra de la Banda de la Unió Musical a l’auditori José Pérez Vilaplana.
El plat fort dels actes organitzats amb ocasió de la festivitat de Santa Cecília va tindre lloc el dissabte 13 de desembre i van començar amb una cer-cavila pels diferents carrers de Cocentaina a càrrec de la Banda Jove. A les set de la vesprada es va iniciar el Gran Concert de Santa Cecília en dos parts. La primera va estar a càrrec de la Banda Jove sota la direcció del seu director, Josep Ferrándiz Castelló. Abans d’iniciar la seua intervenció, es van presentar al públic els tres nous músics de la Banda Jove: Daniel Ferrándiz Romero, percussió; Ar-nau Pascual Navajas, trompa; i Alex Rodríguez Blas-co, clarinet. Després de la presentació dels nous músics, la Banda Jove va interpretar en primer lloc Gonna fly now, conegut tema de la pel•lícula Rocky compost per Bill Conti, compositor nord-americà nas-cut en 1942. A continuació, i amb això va finalitzar la seua intervenció, la Banda Jove va interpretar The Best of Abba, un recopilatori de les millors cançons del conegut grup suec, realitzada per Benny Andersson i Björn Ulvaeus, integrants del mític grup musical.
Després d’un breu recés, es va iniciar la sego-na part del Concert que va estar a càrrec de la Ban-da principal de la Unió Musical Contestana. Abans que la Banda començara la interpretació de la prime-ra peça del programa, es van presentar al públic els nous músics de la Banda: Ana Vilaplana Brotons, cla-rinet; Marina Vilaplana Martínez, clarinet; Óscar Amezcua Fernández, clarinet; Joan González Barrachi-na, saxo; i Edison Montava Ramírez, violoncel. Sense més preàmbuls, el director titular de la banda, Ma-rio Roig Vila, va donar entrada a la banda que va interpretar en primer lloc Herminia, pasdoble de Juan Francisco Sanjuán Rodrigo, músic, director i compositor de música nascut a Muro de l’Alcoi. Aquesta obra va guanyar exaequo el Primer Premi de Composició del I Concurs Nacional de Composició en honor a la figura de Fernando Tormo Ibáñez, celebrat a Albaida i organitzat per la banda Unió musical l’Aranya.
El programa del concert va continuar amb Can-çons de Mare, de Rafael Talens, compositor i profes-sor de música nascut a Cullera en 1933 i mort a Ma-drid en 2012. Aquesta obra està inspirada en temes folklòrics de Cullera i la Ribera Baixa i va ser es-trenat l’any 1988. A continuació, la banda va inter-pretar Give us this Day, de David Maslanka, composi-tor nord-americà nascut a New Bedford, Massachusetts en 1943. El meridià del concert a càrrec de la Banda es va travessar amb la interpretació de The Typerw-riter, la Màquina d’escriure, obra composta per Le-roy Anderson, compositor nord-americà mort en 1975. Aquesta obra va ser composta en 1950, en la qual un músic polsa les tecles de la màquina, juntament amb el timbre característic al final de la línia i el carro tornant al començament, sent acompanyat per la banda en una melodia caracteritzada per la seua vi-vacitat i aires alegres. Aquesta peça es va fer fa-mosa arran de la seua introducció en la pel•lícula nord-americana Lío en los Grandes Almacenes, prota-gonitzada per Jerry Lewis. El maneig de la màquina d’escriure va estar a càrrec del músic Camilo Cala-fat Desamparados en una interpretació que va desper-tar l’aplaudiment i les simpaties del públic.
El concert va finalitzar amb Celtic Child, peça composta per Bert Appermont, compositor belga nascut en 1973. Aquesta obra és una composició en tres parts inspirada en la vida i experiències d’un xiquet. La primera part suggerix la creativitat sen-se límits del xiquet amb un virtuós i dinàmic alle-gro. La segona part és una queixa contra la injustí-cia que patixen molts xiquets en el món. Aqueix sen-timent es reflectix pel contrast entre la melodia de sons suaus i el foc de les metralladores i els bom-barders que volen per damunt, representats pels trombons. La composició finalitza amb una dansa fi-nal que canta en veu alta la bellesa de totes les coses. En la interpretació d’aquesta obra, la Banda va comptar amb la col•laboració d’un cor format pels alumnes de l’Escola de Música de la Unió Musical Contestana, en què va actuar com a solista Mario Sellés García.
Prèviament a la interpretació d’aquesta obra que donava per conclòs el concert, la presentadora María Nieves Pascual, va cedir la paraula al presi-dent de la Unió Musical, Reces Sellés, que va agrair al públic la seua assistència i als músics l’esforç realitzat en la preparació del concert i va fer una menció especial al músic Vicente Cortés Fernández, que enguany fa seixanta anys en la Banda.
Després del Concert, els músics i amics de la Unió Musical Contestana van poder gaudir del Sopar de Germanor al restaurant l’Escaleta de Cocentaina.
Els actes de la Unió Musical Contestana en honor a Santa Cecília van finalitzar el dia 19 de desembre amb el concert de Nadal a càrrec dels alumnes de l’Escola de Música.
José Luis Muñoz Huércano
Vicepresident de la UMC

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *