El domingo día veintinueve de mayo en el Centro Cultural El Teular la Banda de la Unión Musical Contestana celebró un concierto organizado a instancias de la Fila Bereberes de Cocentaina, conocida por “Els Borts”. El concierto estaba dedicado al recuerdo de la labor que el Padre Franciscano José Palací Garrido dedicó a las Misiones franciscanas del Río Ucayali en el Perú durante más de cincuenta años y por ello la recaudación del mismo se destinó a la construcción de un comedor social para niños disminuidos físicos y psíquicos en la Misión de Orellana-Contamana en la que trabaja el padre Ramón Cobo Guzmán.
El programa del concierto estaba formado especialmente por las obras de los tres compositores de la Unión Musical Contestana que han estado más vinculados directamente a la Fila els Borts: Gustavo Pascual Falcó, José Pérez Vilaplana y Francisco Valor Lloréns.
Bajo la dirección de Mario Roig Vila, la primera parte del Concierto comenzó con la interpretación de Tots menos uno, pasodoble de Gustavo Pascual Falcó. Este pasodoble hace referencia a la fundación del la Fila Bereberes Borts en el año 1939 por parte de un grupo de personas conocidos popularmente como “la penya dels borts” que dejó la Fila Kabileños. El nombre del pasodoble hace referencia a que fueron todos los amigos los que decidieron salir de los Kabileños para formar la nueva Fila, todos menos uno, Francisco el Chocolatero que decidió quedarse en esa Fila. A continuación la Banda interpretó El Mirhab, pasodoble de Evaristo Pérez Monllor, y Buscant un bort, marcha mora de Gustavo Pascual Falcó, compuesta en el año 1940 y que supuso toda una innovación en la música festera. La segunda parte del concierto continuó con la interpretación del pasodoble El Miquero, de Julio Laporta Hellín, muy utilizado por la Fila en las dianas. Para finalizar la primera parte del Concierto, la Banda interpretó Als bereberes, marcha mora de José Pérez Vilaplana que junto con Buscant un Bort, constituyen las piezas más significativas de la Fila, y Borts 1939, pasodoble de Francisco Valor Lloréns dedicado a la Capitanía Mora 2011 de la Fila y en concretamente a sus fundadores, entre los que se encontraba Evaristo Valor Olcina, abuelo del joven compositor contestano. En esta última obra que se estrenaba en el concierto la Banda estuvo dirigida por su compositor Francisco Valor Lloréns.-
Tras un breve receso comenzó la segunda parte del concierto con la interpretación de El Berebere, pasodoble de Gustavo Pascual Falcó compuesto en el año 1942 y que fue el primer pasodoble “dianero” dedicado a la Fila. La segunda parte del Concierto continuó con la interpretación de la marcha mora también de Gustavo Pascual Falcó Navarro el Bort, compuesta en el año 1944 y dedicada a Manuel Navarro Santamaría. Seguidamente la banda interpretó Bohemios del 29, pasodoble de José Pérez Vilaplana compuesto en el año 1955 y dedicado a la Penya La Bohemia. El concierto continuó con la interpretación de otras de las obras emblemáticas de El Mestre de la Música, A mons pares, compuesta en el año 1959 y que fue estrenada en una entrada por la propia Fila Bereberes. El concierto finalizó con la interpretación de El kadi bereber, marcha mora de José Pérez Vilaplana compuesta en el año 1997 y dedicada a la Fila Bereberes, y del Himne dels Borts, pasodoble himno compuesto por Gustavo Pascual Falcó.
El concierto fue grabado para su posterior edición en disco compacto y fue presentado por Emilio Fuster que tras unas palabras de agradecimiento a los músicos por la interpretación de las piezas y al amable público asistente por la atención prestada, dio por concluido el acto.
José Luis Muñoz Huércano
Vicepresidente Unión Musical Contestana
El diumenge dia vint-i-nou de maig en el Centre Cultural El Teular la Banda de la Unió Musical Contestana va celebrar un concert organitzat a instàncies de la Fila Berbers de Cocentaina, coneguda per “Els Borts”. El concert estava dedicat al record de la tasca que el Pare Franciscà José Palací Garrido va dedicar a les Missions franciscanes del Riu Ucayali en el Perú durant més de cinquanta anys i per això la recaptació del mateix es va destinar a la construcció d’un menjador social per a nens discapacitats físics i psíquics en la Missió de Orellana-Contamana en la qual treballa el pare Ramón Cobo Guzmán.
El programa del concert estava format especialment per les obres dels tres compositors de la Unió Musical Contestana que han estat més vinculats directament a la Filà els Borts: Gustavo Pascual Falcó, José Pérez Vilaplana i Francisco Valor Lloréns.
Sota la batuta de Mario Roig Vila, la primera part del Concert va començar amb la interpretació de Tots menos uno, pasdoble de Gustavo Pascual Falcó. Aquest pasdoble fa referència a la fundació del la Fila Berbers Borts l’any 1939 per part d’un grup de persones coneguts popularment com “la penya dels borts” que va deixar la Fila Kabileños. El nom del pasdoble fa referència al fet que van ser tots els amics els que van decidir sortir dels Kabileños per formar la nova Fila, tots menys un, Francisco el Chocolatero que va decidir quedar-se en aquesta Fila. A continuació la Banda va interpretar El Mirhab, pasdoble d’Evaristo Pérez Monllor, i Buscant un bort, marxa mora de Gustavo Pascual Falcó, composada l’any 1940 i que va suposar tota una innovació en la música festera. La segona part del concert va continuar amb la interpretació del pasdoble El Miquero, de Julio Laporta Hellín, molt utilitzat per la Fila en les dianes. Per finalitzar la primera part del Concert, la Banda va interpretar Als berbers, marxa mora de José Pérez Vilaplana que juntament amb Buscant un Bort, constitueixen les peces més significatives de la Fila, i Borts 1939, pasdoble de Francisco Valor Lloréns dedicat a la Capitania Mora 2011 de la Fila i en concretament als seus fundadors, entre els quals es trobava Evaristo Valor Olcina, avi del jove compositor contestà. En aquesta última obra que s’estrenava en el concert la Banda va estar dirigida pel seu compositor Francisco Valor Lloréns.
Després d’un breu recés va començar la segona part del concert amb la interpretació del Berebere, pasdoble de Gustavo Pascual Falcó composat l’any 1942 i que va ser el primer pasdoble “dianero” dedicat a la Fila. La segona part del Concert va continuar amb la interpretació de la marxa mora també de Gustavo Pascual Falcó Navarro el Bort, composada l’any 1944 i dedicada a Manuel Navarro Santamaría. Seguidament la banda va interpretar Bohemios del 29, pasdoble de José Pérez Vilaplana compost l’any 1955 i dedicat a la Penya La Bohèmia. El concert va continuar amb la interpretació d’altres de les obres emblemàtiques del Mestre de la Música, A mons parells, composada l’any 1959 i que va ser estrenada en una entrada per la pròpia Fila Berbers. El concert va finalitzar amb la interpretació del kadi berber, marxa mora de José Pérez Vilaplana composta l’any 1997 i dedicada a la Fila Berbers, i del Himne dels Borts, pasdoble himne composat per Gustavo Pascual Falcó.
El concert va ser gravat per a la seva posterior edició en disc compacte i va ser presentat per Emilio Fuster que després d’unes paraules d’agraïment als músics per la interpretació de les peces i a l’amable públic assistent per l’atenció prestada, va donar per conclòs l’acte.